DUŃSKA ZUPA Z JABŁEK
(2 porcje)
2 jabłka,
2 goździki,
mały kawałek laski cynamonu,
1 szklanka wody,
2/3 szklanki białego wina,
1/4 szklanki śmietanki 18% (z kartonika),
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
1 łyżka cukru, szczypta soli,
1 mała łyżeczka masła,
1/3 łyżeczki curry,
ewentualnie nieco soku z cytryny
Jabłka umyć i obrać. Skórki z jabłek umieścić w rondelku, zalać wodą, dodać goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
W tym czasie obrane jabłka pokroić i zalać winem, odstawić.
Wywar ze skórek odcedzić i dodać do pokrojonych jabłek. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Zmiksować, dodając skrobię kukurydzianą i przyprawę curry. Dodać śmietankę, cukier, masło i sól. Gotować jeszcze chwilkę, aż całość nabierze odpowiedniej konsystencji – jeżeli jednak zupa będzie zbyt gęsta, można dolać nieco wody.
Zupę podawać ciepłą.

świetna zupa! z chęcią pokusiłabym się o jej spróbowanie!
OdpowiedzUsuńNaprawdę... niebanalna :) Nie spotkałam się jeszcze z podobnym przepisem. Mam wielką ochotę go przetestować!
OdpowiedzUsuńCzas przetestować :D Takiej kremowej zupie się nie odmawia :)
OdpowiedzUsuńKiedyś skusiłam się na taką zupkę i bardzo mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńTakie musy są świetne.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę super! Muszę spróbować, bo uwielbiam jabłka :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo apetycznie. Trzeba będzie wypróbować;) bardzo oryginalna i nietuzinkowa
OdpowiedzUsuńCiekawa, bardzo ciekawa. Przy następnej akcji na pewno ją zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń