BURACZKI Z WIŚNIAMI
(4 porcje)
- 3 duże lub 4 średnie buraki,
- 200g wiśni,
- sok z 1 dużej pomarańczy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka cukru (lub więcej, wg uznania),
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków lub 2 całe goździki,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz
Wiśnie wydrylować, dodać do buraków. Wlać sok pomarańczowy, dodać cukier, cynamon, goździki oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotować i dusić 3-4 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do buraków. Wymieszać i zagotować. Jeśli buraczki są zbyt kwaśne, dodać jeszcze trochę cukru.
Takie buraczki doskonale komponują się z wszelkimi pieczonymi mięsami, szczególnie z kaczką, gęsią lub schabem.
* Pozostałości buraków po wydrążeniu kulek można zetrzeć i zrobić z nich następnego dnia buraczki zasmażane.
(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego")
czuję się wielce zaintrygowana! nie jadłam w życiu takich nietuzinkowych buraczków.
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy taką sałatkę :) Jest bardzo smaczna! Kiedyś, jeśli dobrze pamiętam, Kora polecała podobną w jednej z gazet :)
OdpowiedzUsuńfajna sprawa :)
OdpowiedzUsuń