Potrawa ta jest całkiem prosta i nie wymaga skomplikowanych i drogich składników. Mięso warto zamarynować na noc, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczne :)
KURCZAK YASSA
(2 porcje)
2 ćwiartki kurczaka (udka + podudzia),
1 duża cebula,
2 mała marchewka,
½ zielonej papryki,
2 łyżki zielonych oliwek,
200ml bulionu drobiowego,
1 solidna łyżka musztardy,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sok wyciśnięty z ½ cytryny,
1 łyżka maggi (zastąpiłam sosem sojowym),
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
sól i pieprz
Przygotować marynatę: wymieszać musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, maggi (sos sojowy), przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, sól i pieprz. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na udka i podudzia, wymieszać z marynatą w misce. Miskę przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Cebulę posiekać w piórka, marchew pokroić w plasterki a paprykę w paseczki. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć osączone z marynaty mięso ze wszystkich stron, aż będzie rumiane. Odłożyć mięso na bok, a w tym samym garnku zeszklić cebulę. Dodać marchew, paprykę i marynatę. Smażyć na niewielkim ogniu około 7-10 minut. Dodać kurczaka i bulion. Dusić pod przykryciem około 30 minut, dodać oliwki i dusić jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem wg uznania.
Podawać z ryżem.


bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuń