polędwiczki z wiśniami |
POLĘDWICZKI Z WIŚNIAMI
(4 porcje)
800g polędwiczek wieprzowych,
2 szklanki wydrylowanych wiśni,
200ml bulionu mięsnego,
3 łyżki octu balsamicznego,
3 łyżki cukru,
szczypta cynamonu,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
sól i pieprz,
suszone oregano i tymianek,
olej do smażenia
Polędwiczki umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje i natrzeć pieprzem, oregano i tymiankiem. Włożyć do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzać mocno olej i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron. Posolić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 10 minut.
W tym czasie w rondlu zagotować ocet z cukrem tak, aby powstał syrop. Dodać szczyptę cynamonu i bulion. Gotować na dużym ogniu, aż sos częściowo odparuje. Dodać wiśnie, gotować ok. 5 minut. Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.
Upieczone polędwiczki pokroić w plastry i podawać z sosem.
Jako dodatek podałam lekką sałatkę i kulki ziemniaczane.
(przepis z magazynu „Moje Gotowanie” 8/2011)

Bardzo apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCudowne! Te wiśnie świetnie będą się komponowac rowniez z piersią z kaczki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki obiad. Uwielbiam takie połączenia mięsno-owocowe!
OdpowiedzUsuńAleż soczyście wyglądają te polędwiczki, super!:)
OdpowiedzUsuń