Wszystkim smakowało :)
![]() |
chłodnik ogórkowy z serem pleśniowym |
CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM
- 2 duże ogórki sałatkowe,
- 2 szklanki maślanki,
- 2 szklanki kefiru,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- szczypior z 2 cebulek dymek,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 150g sera z niebieską pleśnią (lazur, gorgonzola),
- sól i pieprz,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich albo 4 ugotowane na twardo jajka
Maślankę, jogurt i kefir wymieszać razem z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Schłodzić w lodówce. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z drugą szczyptą soli. Odstawić na 15 minut.
Szczypior z cebulki dymki posiekać i razem ze szczypiorkiem i odciśniętym z soku ogórkiem dodać do bazy maśkankowo-kefirowej. Doprawić do smaku pieprzem. Każdą porcję posypać pokruszonym serem.
Dodatkowo posypać posiekanymi orzechami albo podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Podoba mi się ten dodatek w postaci sera pleśniowego. Musi dodawać chłodnikowi charakteru;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł1 brawa:) ten dodatek sera plesniowego brzmi rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńlazur i orzechy - kupuję ten pomysł!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam chłodnika. Ten wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuń