środa, 4 kwietnia 2012

Przekładaniec cytrynowy

Delikatny biszkopt i wyrazista w smaku, cytrynowa masa. Ciasto lekkie i orzeźwiające. Idealne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych kremów i ciężkich, tłustych mas w cieście.
Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku :)


ciasto cytrynowe przekładane


PRZEKŁADANIEC CYTRYNOWY
biszkopt:

  • 6 dużych jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa cytrynowa:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z 1,5 cytryny,
  • sok z 2 cytryn

poncz:

  • 2/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1,5 łyżki cukru

lukier:

  • sok z 1 cytryny,
  • ok. 200-250 g cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych


Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po trochę cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym oraz żółtka. Ubijać, aż do wyczerpania składników. Następnie łyżką delikatnie wmieszać stopione masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
(Żeby ciasto nie opadło, stosuję metodę tzw. biszkoptu rzucanego – po wyjąciu z piekarnika ciasto upuszczam poziomo na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 0,5 metra – jeden lub dwa razy. To naprawdę działa!)

Przygotować masę cytrynową: Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej o,5 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić szerokim nożem na pół. Dolną część nasączyć ponczem. Następnie wylać ciepłą masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć wierzchnią połówką ciasta.

Przygotować lukier, miksując sok z cytryny z taką ilością cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukrem polać ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi.


(źródło: książka „Najlepsze wypieki czytelników Poradnika Domowego” z moimi zmianami)

13 komentarzy:

  1. przypomina mi wypieki mojej babci. Dodatkowo te wiórki na wykończenie całości, cudo. Przeniosłaś mnie do mojego dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że to takie trochę "retro" ;) Urok starych książek z przepisami ;)

      Usuń
  2. mmm ;]
    pyszny! bardzo niedzielne ciasto. na świąteczny stół jak najbardziej, aby przyjąć grono gości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale, lekkie,delikatne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie placuszki zawsze dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo delikatnie i musi być bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite! Też ostatnio miałam je na oku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto na Wielkanoc dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi, pełnymi mas warstwowcami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mirabelko, ciasto jest cudowne, takie delikatne i cytrynowo orzeźwiające, jedyna jego wada, to to, że nie można się od niego oderwać, dziękuję za pyszny przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam i podlinkowałam :) Wyszło pysznie.
    http://www.josia.pl/2012/12/torcik-cytrynowy-z-lukrem-i-owocowa.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile mililitrów ma twoja szklanka, którą odmierzasz składniki ? :)

    OdpowiedzUsuń