Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak po gruzińsku w ziołowym sosie pomidorowym

By 10:12 , ,

Kuchnia gruzińska robi się w Polsce coraz bardziej popularna i zyskuje coraz więcej zwolenników. Kontrowersje w gustach budzi jednakże fakt, że gruzińskie jedzenie niemal zawsze jest solidnie okraszone świeżą kolendrą. Jeśli nie jesteście jej fanami, lepiej poszukajcie innego przepisu. Jeśli jednak - podobnie jak ja - przepadacie za świeżą kolendrą, gwarantuję, że ta potrawa przypadnie Wam do gustu. Kurczak w sosie pomidorowym jest niesamowicie i obłędnie aromatyczny, a to za sprawą potężnej ilości ziół, wśród których dominuje - oczywiście - kolendra. Drugim obowiązkowym ziołem w tej potrawie jest świeży estragon - nieco trudny do zdobycia w sklepach, ale za to łatwy w uprawie w przydomowym ogródku. Pozostałe zioła takie jak bazylię, miętę, koperek i natkę, można dawkować już w mniejszych ilościach ;)
Do przygotowania tej potrawy można użyć całego kurczaka, podzielonego na mniejsze kawałki, wraz ze skórą i kośćmi. Ja jednak użyłam samego mięsa z udek, które jest krótsze w obróbce, a przy tym zachowuje swoją soczystość.


kurczak w sosie pomidorowym z ziołami

KURCZAK PO GRUZIŃSKU W ZIOŁOWYM SOSIE POMIDOROWYM (CHAKHOKHBILI)
(przepis na 4 porcje)

  • 600 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
  • 2 duże cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 g dojrzałych pomidorów (albo 1 puszka krojonych pomidorów),
  • 100 ml bulionu z kurczaka,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki soli z adżiką*,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 1 solidna garść posiekanych mieszanych ziół (w szczególności i obowiązkowo kolendry i estragonu, ale także mięty, bazylii, koperku i natki pietruszki)


Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na duże kawałki.
W wysokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć kurczaka na dużym ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać posiekaną cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać kurkumę i adżikę, smażyć jeszcze krótką chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. 
Wlać wino i bulion, dodać pomidory, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, następnie patelnię nakryć pokrywką i dusić na niedużym ogniu 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby sos nieco się zagęścił. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem (ja nie dosalałam, wg mnie adżika nadała wystarczającej słoności). Dodać posiekane zioła, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.

Podawać z pieczywem lub ryżem.


* sól z adżiką to typowa dla kuchni gruzińskiej przyprawa, zawierająca m.in. chili, czosnek, nasiona kolendry i kozieradkę. Przepis na sól z adżiką domowej roboty znajduje się TUTAJ
Zamiast soli z adżiką można doprawić danie 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 płaską łyżeczką mielonej kolendry, 1 płaską łyżeczką mielonej kozieradki, dodatkowym ząbkiem czosnku i doprawić solą wg uznania.


kurczak po gruzińsku

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze