Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z brzoskwiniami i morelami

By 12:28

Ciasto inspirowane tradycyjną szarlotką. Pomiędzy dwiema warstwami ciasta znajduje się pyszne nadzienie z brzoskwiń i moreli. Ciasto półkruche (czyli z dodatkiem śmietany) jest wyśmienite zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i na drugi i trzeci dzień, kiedy nabierze nieco wilgoci od nadzienia. To ciasto idealne na sierpień, bo właśnie teraz morele i brzoskwinie są najsmaczniejsze! :)

ciasto z morelami i brzoskwiniami (półkruche)

PÓŁKRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I MORELAMI
ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,


nadzienie:

  • 500 g brzoskwiń (bez skórki i pestek)
  • 500 g moreli (bez pestek, moreli nie obierałam),
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej


dodatkowo:

  • cukier puder do posypania


Najpierw przygotować nadzienie: Brzoskwinie i morele pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wlać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną i ładnie się rozprażą. Garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i tłuszcz, całość posiekać, aż powstanie kruszonka. Uformować kopiec, w środek wbić jajko, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (jedna część odrobinę większa od drugiej). 
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nią dno i boki formy. Nałożyć ciepłe nadzienie. Drugą część ciasta również rozwałkować i ostrożnie przykryć cały placek. Za pomocą wykałaczki lub widelca ponakłuwać wierzch ciasta. 
Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. 
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


(inspiracja stąd)

ciasto z brzoskwiniami i morelami

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Ciasto pycha:) W sezonie zrobiłam je dwa razy. U mnie 600g brzoskwiń, reszta jabłek i 1 gruszka + trochę soku z cytryny. Drugiego i trzeciego dnia równie dobre. Ciekawe czy w zimie można zrobić z brzoskwiniami z puszki czy nie będzie za słodkie? Robię też czekoladowe ciasto ze śmietaną i malinami z tego bloga (u mnie śmietana z mascarpone a maliny z borówkami)- też świetne ciasto:) Powinno być więcej ciast na blogu;) Pozdrawiam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń