Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pad thai ze szparagami i tofu

By 12:45 , , , ,

Wiosenna, wegetariańska wersja sztandarowej potrawy kuchni tajskiej. Warto spróbować i porównać z klasycznym pad thaiem - szczególnie teraz, gdy sezon szparagowy w pełni :)



PAD THAI ZE SZPARAGAMI I TOFU
(przepis na 2 porcje)

  • 150 g makaronu ryżowego wstążki,
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 150 g twardego tofu (u mnie wędzone),
  • garść (ok. 75 g) kiełków fasoli mung,
  • 2 cebulki dymki,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego,
  • olej do smażenia,
  • prażone orzeszki ziemne do posypania (u mnie solone)


Tofu pokroić w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na 3-4 cm kawałki.
Cebulki dymki posiekać - osobno białe i zielone części. 
Czosnek posiekać.
W niedużej miseczce wymieszać ze sobą sok z 1/2 limonki, pastę tamaryndową, słodki sos chili, sos sojowy i cukier trzcinowy.
W woku rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić tofu i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz, a w woku rozgrzać jeszcze odrobinę oleju. Wrzucić szparagi i smażyć 2-3 minuty. Dodać kiełki fasoli, posiekaną białą część cebulki dymki i czosnek, smażyć jeszcze ok. 2 minuty, aż cebulka zmięknie. 
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć na sitku i dodać do woka ze szparagami. Dodać podsmażone tofu i przygotowany wcześniej sos. Całość dokładnie wymieszać. 
Pad thai podawać posypany posiekanymi orzeszkami oraz szczypiorem z cebulki, wraz z ćwiartkami limonki do skropienia potrawy.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze