Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi z białą kiełbasą

By 08:46 , , ,

Biała kiełbasa jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym - wbrew pozorom nadaje się nie tylko do żurku i zapiekania. Surowa biała kiełbasa może być także wdzięcznym farszem do pierogów. Wystarczy wycisnąć mięso z osłonki i podkręcić jego smak odrobiną chrzanu. Kluczem do sukcesu jest znalezienie dobrej jakości białej kiełbasy - z dużą ilością majeranku, bez dodatkowych wypełniaczy i konserwantów. 

Takie pierogi z białą kiełbasą to naprawdę fajny pomysł na obiad w nieco wielkanocnym klimacie :)

pierogi z farszem z białej kiełbasy


PIEROGI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM
(przepis na 4 porcje)
ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól


farsz:

  • 3 surowe białe kiełbasy dobrej jakości,
  • 2 łyżeczki chrzanu


Białą kiełbasę wycisnąć z osłonek i wymieszać z chrzanem.

Mąkę, wodę, olej i szczyptę soli zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 czubatej łyżeczce farszu. Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę. 

Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. 

Pierogi podawać okraszone cebulką zrumienioną na maśle lub oleju.



(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

pierogi z białą kiełbasą

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Fajny pomysl. Pierogi zapewne bardzo podobne w smaku do gruzińskich chinkali:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł.
    Białej kiełbasy nie jadłam wieki całe. I to samo, nawiasem mówiac, z pierogami. ;)

    OdpowiedzUsuń