Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w kremowym sosie mango chutney

By 13:31 , , ,

Kolejny fajny sposób na ekspresowy obiad :) Do przepisu można użyć kupnego chutney'a z mango, ale ja polecam Wam ten domowej roboty - nie jest bardzo trudny do zrobienia, a smakuje wspaniale. 
Ta aromatyczna potrawa o słonecznym kolorze z pewnością poprawi Wam nastrój w pochmurne, chłodne dni.




KURCZAK W KREMOWYM SOSIE MANGO CHUTNEY
(przepis na 2 porcje)

  • 2 małe filety z piersi kurczaka (ok. 300 g),
  • 1/2 dużej, czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki chutney'a z mango,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • opcjonalnie świeża kolendra do posypania


Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok. 2 minuty. Dodać curry i chutney z mango, wlać śmietankę i wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
Przed podaniem posypać kolendrą.

Podawać z ryżem.


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Danie bardzo ciekawie wygląda. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzi o przyprawę curry czy pastę curry do dań tajskich?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis choć ja dodaję poza papryką też brokuła, marchewkę i kukurydzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj testowałem ten przepis, smakuje świetnie! Wszyscy w domu jedli, aż im się uszy trzęsły 😊

    OdpowiedzUsuń