Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gofry bananowe

By 09:14

Czy są tu jacyś fani ciasta bananowego? Jeśli tak, koniecznie powinniście spróbować także bananowych gofrów! Są słodkie, aromatyczne i obłędnie pachną podczas pieczenia :)

Gofry bananowe (podobnie jak jabłkowe) nie są tak chrupiące jak tradycyjne gofry i mają nieco cięższą strukturę, ale są znacznie bardziej aromatyczne. Zdecydowanie warto je zrobić :)

gofry bananowe


GOFRY BANANOWE
(przepis na 6 sztuk)

  • 140 g mąki,
  • 190 ml mleka,
  • 1 bardzo dojrzały banan,
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli


Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z mlekiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać rozgniecionego widelcem banana i ubitą pianę, całość delikatnie wymieszać trzepaczką.
Rozgrzać gofrownicę, powierzchnię grzejną posmarować olejem za pomocą pędzelka i łyżką lub chochelką nakładać ciasto. Smażyć 4-7 minut, w zależności od mocy gofrownicy, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
Usmażone gofry przekładać na kratkę, aby nie zawilgły od spodu.
Najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu.



Gofry można podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam je z bitą śmietaną i sosem toffi (sos zrobiłam, podgrzewając masą krówkową z niewielką ilością mleka).


gofry bananowe

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze