Obsługiwane przez usługę Blogger.

Granola jabłkowa z cynamonem i żurawiną

By 09:38 , ,

Granola to świetny sposób na szybkie śniadanie lub kolację. Problem w tym, że te sklepowe są niemiłosiernie słodkie i niezbyt zdrowe, a te kupione w sklepach ze zdrową żywnością kosztują majątek. Na szczęście przygotowanie granoli w domu nie jest szczególnie skomplikowane, a na dodatek możemy komponować ją ze swoich ulubionych składników. 
Ostatnio przygotowałam jesienną, jabłkowo-cynamonową granolę. Jako lepiszcze użyłam tu musu jabłkowego z papierówek, który dostałam od Mamy, a całość dosłodziłam miodem :)

granola jabłkowa


GRANOLA JABŁKOWA Z ŻURAWINĄ
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3/4 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych,
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich,
  • 5 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki migdałów (ze skórką),
  • 2 łyżki sezamu,
  • 6 łyżek musu jabłkowego*,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 40 g chrupiących, suszonych jabłek


Do dużej miski wsypać płatki owsiane, płatki jęczmienne, otręby, sezam, orzechy i migdały. Dodać mus jabłkowy, miód, cynamon i kardamon, całość bardzo dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C z termoobiegiem.
Dużą, płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej równomiernie granolę. Piec ok. 35 minut, mniej więcej co 10-15 minut otwierać piekarnik i dokładnie przemieszać granolę, aby równomiernie się zapiekała, rozbijając co większe grudki. Nie dopuścić do zbytniego zrumienienia się granoli - nie powinna być ciemnobrązowa, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego posmaku.
Blachę wyjąć z piekarnika, do gorącej granoli dodać żurawinę i pokruszone suszone jabłka, całość pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia - wówczas granola nabiera pełnej chrupkości. Zaraz po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, aby nie zawilgła.


* Mus można łatwo przygotować samodzielnie: 3 jabłka obrać i drobno pokroić, włożyć do garnka, podlać ok. 4-5 łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 15 minut, aż jabłka będą bardzo miękkie. Całość rozgnieść tłuczkiem lub zmiksować blenderem na gładko. Można dosłodzić do smaku, jeśli jabłka są kwaśne.

granola jabłkowa przepis

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Jedno z moich ulubionych na szybko

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, robiłyśmy ją z córką kilkakrotnie i jeszcze nie raz zrobimy 😋 Mniam!

    OdpowiedzUsuń