Obsługiwane przez usługę Blogger.

Egipski gulasz z jagnięciny

By 11:14 ,

Jagnięcina jest mięsem popularnym w wielu krajach, w Polsce jednak jest trudno dostępna - prawie cała polska jagnięcina wysyłana jest na eksport. A szkoda, bo to bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne mięso można wykorzystać do ogromnej ilości pysznych potraw. Dziś proponuję smakowity gulasz z arabską przyprawą ras el hanout (którą można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepach z kuchniami świata), cukinią i ciecierzycą :) 


gulasz jagnięcy z ciecierzycą i cukinią


EGIPSKI GULASZ Z JAGNIĘCINY
(przepis na 4 porcje)
  • 500 g jagnięciny,
  • 500 g młodej cukinii,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 szklanki bulionu mięsnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na dużym ogniu, aż mięso się zetnie. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, przyprawę ras-el-hanout, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię przykryć i dusić na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 45 minut). Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i odsączoną ciecierzycę, gotować jeszcze ok. 10-15 minut. W razie potrzeby ponownie doprawić do smaku.
Gulasz podawać posypany natką pietruszki lub kolendrą.


(na podstawie przepisu z książeczki "Gulasze i potrawki" H. Szymanderskiej z moimi małymi zmianami)

egipski gulasz z jagnieciny

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Kolejny rewelacyjny przepis. Dzięki Tobie obiady nie są nudne :)

    OdpowiedzUsuń