Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta kokosowa z kiwi (bez pieczenia)

By 13:05 ,

Przepyszna tarta, idealna na deser w letni, upalny dzień, kiedy nie ma się ochoty odpalać piekarnika. Spód zrobiony jest z kokosowych herbatników, krem z dodatkiem mascarpone i wiórków kokosowych, a na wierzchu słodkie, orzeźwiające kiwi :) polecam!


tarta kokosowa z kiwi na zimno


TARTA KOKOSOWA Z KIWI (BEZ PIECZENIA)
spód:
  • 250 g herbatników kokosowych (np. Kokoski)
  • 100 g stopionego masła

nadzienie:

  • 400 g mocno schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych


wierzch:

  • 5 dojrzałych owoców kiwi

Spód: Herbatniki zmielić w blenderze lub przełożyć do foliowego woreczka i uderzając np. wałkiem do ciasta rozbić na proszek. Przesypać do miski, wlać masło i dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Wyłożyć herbatniki z masłem i dociskając dłońmi, uformować dno i boki na wysokość ok. 3 cm. Odstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Osobno w drugiej misce krótko zmiksować mascarpone z cukrem pudrem, następnie dodać do bitej śmietany, wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać na niskich obrotach miksera. Masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód i wyrównać powierzchnię. Wierzch udekorować plastrami kiwi. 
Tartę schłodzić w lodówce do najmniej 3 godziny.



tarta na zimno / tarta kokosowa z kiwi

tarta z kremem kokosowym i kiwi

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. I to jest idealny przykład na to, jak można w świetny sposób wykorzystać niedocenione kiwi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiwi z mascarpone - jeszcze nie próbowałam takiego połączenia :) Na pewno smakuje wyśmienicie !

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze co może być !

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pierwszy rzut oka niczym z photoshopa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam kokos i kiwi na pewno się skuszę i też taką zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam te tarte- strzał w 10-tkę . Była przepyszna!

    OdpowiedzUsuń