Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi z serem

By 10:51 , , , ,

Aż dziwne, że ten przepis jeszcze nie pojawił się na moim blogu - w końcu mało kto nie lubi pierogów z serem, prawda? :)
Fakt jednak jest taki, że pierogi jako takie rzadko goszczą na moim stole, ze względu na czas, jaki trzeba poświęcić na ich lepienie. Od czasu do czasu można jednak się trochę pobawić - bo pierogi z serem na słodko to prawdziwy smak dzieciństwa :)


pierogi z serem

PIEROGI Z SEREM
(przepis na 4 porcje)
ciasto:

  • 450 g mąki,
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju

nadzienie:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 czubata łyżka kaszy manny,
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie, ja dodaję)


dodatkowo:

  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • cukier do smaku
  • sól do gotowania pierogów


Mąkę wsypać na stolnicę, dodać olej i mieszając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. 
W tym czasie twaróg zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sitko do miski, następnie starannie wymieszać z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, kaszą manną i ewentualnie skórką z pomarańczy.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego kółka kłaść po łyżeczce farszu i formować pierogi, dokładnie sklejając brzegi. 
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi gotować partiami, przez ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. 

Pierogi z serem podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.


Zamiast śmietany, pierogi można polać stopionym masłem, ale my wolimy śmietanę :)


pierogi z serem

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze