Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cytrynowe burgery z łososia z ziołowym sosem i szparagami

By 11:10 , ,

Sezon na szparagi powoli dobiega końca, łapcie więc na straganie ostatnie pęczki i zróbcie z nich coś pysznego :) Ja proponuję taki oto lekki, a przy tym pożywny obiad. Szparagi doskonale zgrały się z łososiowymi burgerami (czy tam kotletami, jak kto woli ;), ziołowym sosem i pierwszymi polskimi młodymi ziemniaczkami :) pycha!

burgery z łososia ze szparagami i ziołowym sosem


CYTRYNOWE BURGERY Z ŁOSOSIA Z ZIOŁOWYM SOSEM I SZPARAGAMI
(przepis na 2 porcje)
burgery z łososia:

  • 250 g filetu z łososia,
  • 1/2 niedużej cebuli,
  • 1 białko jajka,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub bułki tartej),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa


ziołowy sos:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie),
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz


szparagi:

  • 1/2 pęczka szparagów,
  • 4 plastry cytryny,
  • 1/2 niedużej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa



Na początek najlepiej wziąć 1 dużą cytrynę, wyszorować ją i sparzyć wrzątkiem, odkroić 4 plastry (do szparagów), a z pozostałej części zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Najpierw przygotować sos, miksując ze sobą wszystkie składniki blenderem. Sos odstawić do lodówki, aby się "przegryzł".

Z filetu usunąć skórkę, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić (np. w blenderze kielichowym, Thermomixie itp.), ewentualnie b. drobno posiekać. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, białko, skrobię, sok i skórkę z cytryny, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na 2 części i uformować okrągłe, spłaszczone burgery. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i usmażyć burgery z obu stron na średnim ogniu.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić szparagi, plastry cytryny i cebulę, smażyć, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu 7-10 minut, w zależności od grubości szparagów, aż te będą al dente, czyli lekko chrupiące. W razie potrzeby, jeśli cebula zanadto się rumieni, a szparagi nie są jeszcze gotowe, można dodać 1-2 łyżki wody. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szparagi doprawić solą i pieprzem.

Burgery z łososia podawać ze szparagami i sosem ziołowym (ja dodatkowo podałam także młode ziemniaczki).


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze