Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chłodnik szpinakowy

By 19:00 , , , ,

Być może dzisiejsza aura nie sprzyja chłodnikom, ale tak naprawdę lato dopiero się zaczyna i po tej fali upałów, jaka do niedawna panowała, chłodniki wkrótce znowu będą królować w kuchni :)
Do tej pory na blogu pojawił się między innymi przepis na chłodnik litewski, chłodnik ormiański, chłodnik niemiecki z szynką, chłodnik z pieczonych pomidorów i chłodnik z arbuza i malin.
Dziś zapraszam na kolejny pyszny chłodnik, tym razem przygotowany na bazie szpinaku i ogórka. Łatwy do przygotowania, z wyraźnie czosnkową nutą, idealnie wkomponuje się w letni, sezonowy obiad :)

Razem ze mną, w ramach wspólnego gotowania, chłodnik przygotowała także Martynosia - zobaczcie jej wersję :)

chłodnik ze szpinaku



CHŁODNIK SZPINAKOWY
(przepis na 2 porcje)
  • 150 g szpinaku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g kefiru lub maślanki,
  • 1 długi ogórek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek do posypania


Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Szpinak przełożyć do rondelka, dodać jogurt i kefir, całość zmiksować blenderem (można na całkiem gładko, ale ja wolę, gdy kawałki szpinaku są widoczne). 
Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do chłodnika. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.

Chłodnik podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami lub z jajkiem na twardo.


(inspirowane przepisem stąd

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Chlodnika ze szpinaku jeszcze nie probowala, choc zupy na cieplo z niego sa bardzo smaczne. Bede musiala wyprobowac :) U mnie krolowal chlodnik z arbuza - rewelacja! ;)

    OdpowiedzUsuń