Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sezamowa sałatka z groszku cukrowego, marchewki i papryki

By 12:52 , , , ,

Groszek cukrowy pierwszy raz zasiany w tym roku na działce obrodził nadspodziewanie dobrze. Poczyniłam już spore zapasy do zamrażarki, a tymczasem możecie spodziewać się na blogu serii przepisów z wykorzystaniem groszku cukrowego. Uwielbiam smak tych słodkich strączków - kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to zajadałam się nimi, świeżo zerwanymi z krzaka.
Groszek cukrowy jest także bardzo popularny w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej jako składnik zup, dan głównych, krótko podsmażanych warzyw i szybkich sałatek.

Sałatka, którą Wam dzisiaj proponuję, inspirowana jest właśnie kuchnią Azji. Gotowane na parze warzywa zachowują swoje cenne wartości odżywcze, a olej sezamowy i sos sojowy nadają im oryginalnego smaku. Ta sałatka idealnie sprawdzi się jako lekki posiłek do pracy lub kolację.




SEZAMOWA SAŁATKA Z GROSZKU CUKROWEGO, MARCHEWKI I PAPRYKI
(przepis na 2 porcje)
  • 200 g groszku cukrowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka sezamu


Sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje i zacznie ładnie pachnieć.
Z groszku cukrowego odciąć ogonki i usunąć ewentualne łyko. Paprykę pokroić w grube paski. Marchewki obrać, pokroić w grube, ukośne plastry, a następnie każdy plaster przekroić na 2-3 słupki.
Do dużego garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, włożyć wkład do gotowania na parze, na wkład wyłożyć kolejno marchewkę, paprykę i groszek (jedno na drugim). Gotować pod przykryciem ok. 10-12 minut - warzywa powinny być al dente, czyli lekko chrupiące.
Ugotowane warzywa przełożyć do miski, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, delikatnie wymieszać. Na koniec posypać sezamem.


WERSJA NA THERMOMIX
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje i zacznie ładnie pachnieć.
Z groszku cukrowego odciąć ogonki i usunąć ewentualne łyko. Paprykę pokroić w grube paski. Marchewki obrać, pokroić w grube, ukośne plastry, a następnie każdy plaster przekroić na 2-3 słupki. 
Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej kolejno marchewkę, paprykę i groszek (jedno na drugim). Gotować na parze 14 min/Varoma/obr. 1 - warzywa powinny być al dente, czyli lekko chrupiące.
Ugotowane warzywa przełożyć do miski, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, delikatnie wymieszać. Na koniec posypać sezamem.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze