Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kaczki w sosie winno-owocowym

By 09:30 ,

Kaczka jest zawsze świetnym pomysłem na uroczysty lub świąteczny obiad, jednak przepisy na nią zwykle nie należą do najłatwiejszych - szczególnie dotyczy to piersi, które dość łatwo tracą soczystość podczas zbyt długiego pieczenia. Ten przepis to jeden z najłatwiejszych przepisów na kaczkę, jaki znam. Wymaga tylko kilku składników i doprawdy trudno go zepsuć. Danie smakuje naprawdę wykwintnie i jedząc je trudno uwierzyć, że wymagało tak niskiego nakładu pracy. 

Tak przyrządzone udka kaczki najlepiej podawać z ziemniaczanym puree lub kluskami śląskimi oraz lekką sałatką.

 






UDKA KACZKI W SOSIE WINNO-OWOCOWYM
  • 4 udka kacze,
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • pół butelki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
  • 2 łyżki czerwonego, kwaskowatego dżemu (np. z porzeczek, czerwonych mirabelek, wiśni itp.),
  • sól

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Udka natrzeć solą i oprószyć przyprawą 5 smaków. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ząbki czosnku i gałązki rozmarynu, ułożyć na nich udka kaczki w jednej warstwie. Piec 1 godzinę.
Pod koniec czasu pieczenia kaczki do rondla wlać wino, dodać dżem i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 5 minut.
Po godzinie pieczenia kaczki wyjąć żaroodporne naczynie i za pomocą łyżki usunąć z dna wytopiony tłuszcz. Udka zalać gorącym winem z dżemem, ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, aby winny sos się zredukował i zagęścił.


Wytopiony tłuszcz z kaczki można użyć do okraszenia ziemniaków lub klusek albo przelać do słoiczka, zamrozić i wykorzystać jako dodatek do innych potraw, np. pasztetu.

 
(na podstawie przepisu z BBC good food






Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Czy pierś tez ma szansę wyjsc wg tego przepisu? Może znalazłby się jakiś przepis na pieczoną pierś z kaczki w sosie korzennym? Mój syn jadł taką potrawę i męczy mnie o podobną😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma szansę wyjść, ale trzeba pamiętać o częstym podlewaniu mięsa wytopionym tłuszczem, ponieważ piersi mają tendencję do wysuszenia.
      Polecam też ten przepis http://www.mirabelkowy.pl/2011/12/kaczka-glazurowana-miodem.html - użyłam tutaj przyprawy 5 smaków, która ma korzenny posmak. Pewnie nie jest to dokładnie to, czego szukasz, ale powinno posmakować ;)

      Usuń