Obsługiwane przez usługę Blogger.

Biała sałatka z fetą i jajkami przepiórczymi

By 23:48 , ,

Bardzo smaczna i elegancko wyglądająca sałatka, idealna na wyjątkowe okazje. Chrupiące warzywa doskonale kontrastują z delikatnymi jajkami przepiórczymi i serem feta. Jedynym minusem sałatki jest to, że najlepiej podawać ją bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ dość łatwo „podchodzi wodą”. Bez problemu można jednak wcześniej zetrzeć warzywa, ugotować jajka i przygotować sos, a wszystkie składniki połączyć ze sobą tuż przed podaniem. 

Razem ze mną, inne wielkanocne sałatki z jajkami przygotowały Mopsik i Panna Malwinna





 

BIAŁA SAŁATKA Z FETĄ I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI 
16-18 przepiórczych jajek, 
200 g sera feta, 
1 słoik białych szparagów, 
2 cebulki dymki, 
1 długi ogórek, 
ok. 150 g białej rzodkwi 

sos: 
6 łyżek oliwy, 
3 łyżki octu winnego, 
3 łyżki śmietany 18%, 
sól i pieprz, 
cukier do smaku 

Jajka umieścić w rondelku z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 min od momentu zagotowania się wody. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. 
Ser feta pokroić w kostkę. 
Szparagi odsączyć z zalewy i pokroić na 2 cm kawałki. 
Cebulki dymki posiekać. 
Ogórek i rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie starannie odcisnąć z nadmiaru soków. 
Przygotować sos, mieszając ze sobą oliwę, ocet i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Starte ogórki i rzodkiew wymieszać z cebulką, szparagami i sosem, przełożyć do miski (lub mniejszych miseczek). Na wierzchu ułożyć połówki jajek i ser feta. 






(przepis podpatrzony tutaj






Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Bardzo fajnie, że wykorzystałaś białą rzodkiew. Nigdy jeszcze nie robiłam nic z jajkami przepiórczymi, chyba jeszcze je kupię przed Świętami. Pozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych dla całej Twojej rodziny.

    OdpowiedzUsuń