Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pasta z wątróbek z dorsza

By 16:27 , , ,

Wątróbki z dorsza to prawdziwa bomba witamin A i E, a także kwasów tłuszczowych omega-3. Należy jednak pamiętać, by wybierać wątróbki z ryb atlantyckich, a nie z Bałtyku, ze względu na silne zanieczyszczenie tegoż akwenu. 
Wątróbka rybia nie przypomina smakiem ani tym bardziej teksturą zwykłej ryby w puszce – ma delikatny smak i kremową teksturę. Z tego powodu świetnie nadaje się jako smaczna pasta do pieczywa. 









 

PASTA Z WĄTRÓBEK DORSZA 
  • 1 puszka wątróbek z dorsza, 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, 
  • ½ niewielkiej cebuli, 
  • pieprz i sól, 
  • posiekany szczypiorek 

Wątróbki odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać jogurt i posiekaną cebulę, całość zmiksować blenderem na gładką, kremową pastę. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Na koniec posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.






(inspiracja stąd)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze