Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffinki ajerkoniakowe z czekoladą

By 21:30 , , ,

Pyszne, żółciutkie muffinki o wyraźnym posmaku likieru advocat, skrywające w swoim wnętrzu kosteczkę czekolady. Idealna mała słodycz do popołudniowej kawy :)




MUFFINY ADWOKATOWE Z CZEKOLADĄ
  • 2 szklanki mąki, 
  • ¾ szklanki cukru, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki sody, 
  • 1 jajko, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 szklanka likieru advokat (ajerkoniak), 
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 tabliczka czekolady 

W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej misce wymieszać pozostałe, mokre składniki. Suche składniki przesypać do mokrych, całość wymieszać łyżką. 
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego zagłębienia nałożyć solidną łyżkę ciasta, na środku ułożyć po 1 kostce czekolady i przykryć drugą łyżką ciasta. 
Piec w 180°C przez 25 minut. 


(inspirowane przepisem sereberko80)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Dzisiaj zrobiłam muffiny i są pyszne! :) idealnie wilgotne, delikatnie czuć ajerkoniak i do tego czekolada (u mnie gorzka). Do kawki w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka czekolada według Was pasuje lepiej. Deserowa czy mleczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam gorzkiej, ale z każdą będą dobre, zależy jaką się bardziej lubi :)

      Usuń
    2. Zrobiłam z mleczną. Są pycha! :3 Na wieczór jeszcze dorabiam testowaną już przeze mnie wcześniej czekoladę z advokatem do picia - http://www.mirabelkowy.pl/2012/02/usmiech-dla-gin-goraca-czekolada-z.html :) Dziękuję!

      Usuń