Obsługiwane przez usługę Blogger.

Konfitura z czerwonej cebuli

By 22:26 , ,

Konfitura z czerwonej cebuli to jeden z moich tegorocznych hiciorów ;) Fenomenalnie komponuje się zarówno z serami, wędlinami, jak i mięsem. Znakomicie komponuje się zarówno z wykwintnymi daniami, jak i zwykłymi kanapkami z dobrym, domowym pasztetem ;) To jeden z tych przepisów, do których regularnie wracam :) 


konfitura z czerwonej cebuli

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
  • 500 g czerwonej cebuli, 
  • 3 łyżki brązowego cukru, 
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina, 
  •  70 ml octu balsamicznego, 
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, 
  • pieprz 

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną na cienkie plasterki. Dusić tak długo, aż cebula stanie się miękka i szklista. Dodać cukier i smażyć kilka minut, mieszając. Następnie dodać wino, ocet i gotować wszystko tak długo, aż osiągnie lepką konsystencję. Konfiturę doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, chwilę pogotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.


(na podstawie przepisu z blogu Ogrody Babilonu

konfitura z czerwonej cebuli

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Ciekawy przepis. Pani zdaniem można zastąpić wino wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ czerwone wino nadaje konfiturze kolor. Nie ma obawy, podczas duszenia konfitury cały alkohol zawarty w winie odparowuje. Jeśli jednak bardzo nie chce Pani/Pan korzystać z wina, spróbowałabym poeksperymentować z sokiem wiśniowym - efekt może być ciekawy, choć sama osobiście nie próbowałam.

      Usuń
    2. W kuchni nie ma żadnego powodu, aby wino zastępiwać wodą. To tak, jakby do rosołu nie dodać marchewki tylko ...łyżkę cukru.

      Usuń
  2. Ile można trzymać konfiturę w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co najmniej 7 dni bo tyle sama ją trzymałam, dłużej nie próbowałam bo została zjedzona :)

      Usuń