Obsługiwane przez usługę Blogger.

Węgierska sałatka z ryżem i salami

By 11:43 , ,

Mega pyszna sałatka! Chrupiąca i wyrazista w smaku dzięki papryce i salami. Sałatki z ryżem czasami bywają nieco mdłe, ale ta ma według mnie świetnie dobrane składniki.
Sałatka ta jest wprost idealna na imprezy! Na pewno będę nieraz wracać do tego przepisu :) 


WĘGIERSKA SAŁATKA Z RYŻEM I SALAMI 
  • 150 g ryżu długoziarnistego, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • ok. 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego, 
  • 100 g węgierskiego salami w plasterkach (lub innego dowolnego salami, najlepiej paprykowego), 
  • ½ dużej czerwonej papryki, 
  • ½ dużej zielonej papryki, 
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 180 g po odsączeniu), 
  • 100 g sera żółtego, np. Ementalera,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sos: 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (zastąpiłam jogurtem greckim), 
  • 2-3 łyżki ketchupu, 
  • 2 łyżki octu winnego, 
  • sól i pieprz 

W garnku o grubym dnie podgrzać olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie (nie dopuścić jednak do zbytniego zrumienienia). Wsypać suchy ryż, oprószyć papryką i wlać tyle bulionu, by sięgał ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i zmięknie. W razie potrzeby dodać nieco więcej bulionu lub wody. Ryż pozostawić do lekkiego ostudzenia. 
W tym czasie salami, ser i obie papryki pokroić w cieniutkie paseczki. W misce wymieszać razem ryż, salami, ser, papryki, odsączoną kukurydzę i natkę pietruszki. 
Majonez wymieszać z ketchupem i śmietaną lub jogurtem. Dodać ocet winny, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wymieszać i schłodzić w lodówce. 


(na podstawie przepisu z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia Węgierska")

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Kocham takie sałatki. Są idealnie jako dodatek do różnych mięs. :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie:) Na pewno wypróbuje :)
    Pozdrawiam
    Sylwia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :-) i mam nadzieję, że tak też smakuje, więc na pewno ją wypróbuję.
    PS. albo niedowidzę ;-) albo zapomniałaś wymienić natkę pietruszki w składnikach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, już dopisałam :) dzięki za zwrócenie uwagi ;)

      Usuń
    2. :-) bez pietruszki pewnie i tak byłaby pyszna ;-)

      Usuń
  4. Świetna sałatka, była hitem na Andrzejki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm pytanie mniej wiecej na ile porcji imprezowych jest ta proporcja? na 10 osób wystarczy żeby każdy spróbował? czy podwajać? Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis na jakieś 6-7 'normalnych' porcji. 10 osób by spróbowało, ale bardzo niewielkiej ilości. Można zrobić z półtorej porcji lub podwoić :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis, idealna na imprezę ;).

    OdpowiedzUsuń