Obsługiwane przez usługę Blogger.

Amerykańskie bułeczki jogurtowe

By 13:00 , , ,

Jedne z najlepszych bułeczek, jakie jadłam! Mają bardzo delikatną strukturę i delikatny posmak jogurtu. Nie są zbyt słodkie, więc pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków - mnie jednak ciut bardziej leżały na słodko, np. z dżemem albo z serkiem i miodem.
Bułeczki te leżakują przez noc w lodówce, piecze się je dopiero rankiem następnego dnia, więc ich przygotowanie najlepiej jest zostawić sobie na weekend.
Zdecydowanie polecam! :) 


  

AMERYKAŃSKIE BUŁECZKI JOGURTOWE 
(przepis na 10 sztuk)
  • 60 ml wody,
  • 60 g masła,
  • 250 g gęstego jogurtu,
  • 1 jajko,
  • 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650),
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 15 g świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 lyżeczka soli

Do rondelka wlać wodę, dodać masło i mieszając podgrzać na małym ogniu. Gdy masło się całkowicie rozpuści, dodać jogurt i podgrzewać tak długo, aż płyn osiągnie temperaturę 40ºC.
W dużej misce połączyć make z drożdżami, solą i cukrem. Całość zalać ciepłą mikstura jogurtową, wbić jajko i wszystko dobrze wymieszać. Potem zagnieść gładkie, nieco lepkie i luźne ciasto (najlepiej użyć do tego celu miksera z końcówkami do ciast drożdżowych). Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec należy je przemieszać co pół godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i ukształtować okrągłe bułeczki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączeniem do dołu. Bułki przykryć ściereczką i całą blachę włożyć do dużego foliowego worka. Następnie całość umieścić w lodówce, i pozostawić tam na noc.
Następnego dnia około 30-45 minut przed pieczeniem, wyjąć bułeczki z lodówki i zostawić na stole do ogrzania. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki naciąć nożycami na krzyż.
Piec w naparowanym piekarniku (spryskanym wodą), temperaturze 190ºC, przez około 20-25 minut, aż się zezłocą. 
Upieczone bułeczki ostudzić na kratce.

(na podstawie przepisu z blogu Atiny) 



Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Moja blacha nie zmieści się do lodówki. Czy to oznacza, że nie ma sposobu bym i ja upiekła te bułeczki :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję pociąć papier do pieczenia na mniejsze kawałki, np. wielkości dużego talerza albo mieszczącej się do lodówki tacy i na czymś takim ułożyć bułeczki. Rankiem przed pieczeniem delikatnie przenieść bułeczki wraz z papierem na blachę :)

      Usuń
    2. Dobry pomysł :). Dziękuję :). Tak teraz pomyślałam, że ułożę bułeczki na dwóch deskach wyłożonych papierem a te deski zmieszczą się na pewno :). Uwielbiam piec chleby, bułki i inne rodzaje pieczywa. Wypróbowałam już całkiem sporo przepisów. I jeszcze bardzo dużo ich mam do przetestowania. Wciąż dopisuję nowe. Zatem o nudzie mowy nie ma :). Pozdrawiam Cię Mirabelko :).

      Usuń