piątek, 18 grudnia 2015

Pierogi z suszonymi śliwkami (i sosem waniliowym)

Pierogi z suszonymi śliwkami to tradycyjna wigilijna potrawa w niektórych regionach Polski. W różnych domach oczywiście przyrządza się je nieco inaczej, choć sam przepis jest bardzo prosty. Ja ciasto na pierogi przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Takie pierogi podaje się ze śmietaną i cukrem albo okraszone stopionym masłem. Ja przygotowałam do nich pyszny sos waniliowy, który doskonale komponuje się ze śliwkowym nadzieniem :) 







PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 
(5-6 porcji) 

ciasto: 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej, 
  • 2/3 szklanki ciepłej wody, 
  • szczypta soli 

nadzienie: 
  • 250-300 g suszonych śliwek (około 50 sztuk), 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki mielonych goździków, 
  • odrobina mielonego kardamonu 

sos waniliowy: 
  • 1 szklanka śmietanki 30%, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 2 czubate łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej 


Śliwki włożyć do garnka, zalać szklanką wody, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez pół godziny, aż śliwki będą bardzo miękkie. Odstawić do przestudzenia. Obie mąki wymieszać w misce ze szczyptą soli. Dodając stopniowo wodę, zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło. 

W tym czasie przygotować sos waniliowy: Do rondla wlać śmietankę i pół szklanki mleka. Dodać ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia, uważając, żeby nie wykipiało. Żółtka rozetrzeć z cukrem pudrem, a następnie intensywnie mieszając trzepaczką, wlać gorące mleko i śmietankę. Przelać z powrotem do rondla i postawić na małym ogniu. Mąkę lub skrobię wymieszać z ½ szklanki mleka i wlać do sosu. Gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia jak tylko zaczną pojawiać się bąbelki. 

Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 ugotowanej śliwce. Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę. 
Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. 

Ugotowane pierogi podawać z sosem waniliowym. 






3 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam pierogi z suszonymi śliwkami, są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy takich nie robiłam, a chętnie bym skosztowała. Super :)

    OdpowiedzUsuń