Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szarlotkowe naleśniki

By 11:31 , , ,

Naleśniki z jabłkami to obowiązkowa pozycja na słodki, jesienny obiad. Na blogu pojawił się już kilka lat temu przepis na naleśniki z jabłkami w tradycyjnej wersji (czyli podsmażone). Tym razem naleśniki z jabłkami stały się bazą do pysznego deseru a la szarlotka. Zapieczone pod warstwą śmietanki i waniliowej piany, smakowały wyśmienicie :)


naleśniki z jabłkami zapiekane


 
SZARLOTKOWE NALEŚNIKI Z JABŁKAMI 
(4 porcje)
  • 7 naleśników (patrz: przepis na naleśniki), 
  • 600g musu jabłkowego ze słoika*, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 300ml śmietany 18%, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 3 białka jaj, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem, 
  • masło do wysmarowania formy 

Żaroodporne, prostokątne naczynie wysmarować masłem. Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem. Każdy naleśnik smarować musem, zwijać w rulon i układać w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami cukru i polać nią naleśniki, równomiernie rozprowadzając po powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20 minut. 
W tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać trzepaczką (ewentualnie mikserem na najniższych obrotach). Pianę rozprowadzić na wstępnie zapieczonych naleśnikach i ponownie zapiec około 10-15 minut, aż wierzch zrobi się złocisty. 
Upieczone naleśniki z jabłkami wyjąć z piekarnika. Przed pokrojeniem najlepiej jest odczekać jakieś 15 minut – będą lepiej trzymały kształt. 

* Do tego przepisu użyłam musu jabłkowego zrobionego przez mamę mojego M., ale jeśli nie macie gotowca, mus z jabłek można dość szybko zrobić samodzielnie: 1kg obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, podlać odrobiną (1-2 łyżki) wody i dusić pod przykryciem około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się całkiem miękkie. Jeśli jabłka są kwaskowate, dosłodzić do smaku cukrem.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

Jabłko z cynamonem 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. O rany, idealne! To jak szarlotka w prostszej wersji ;) A zapiekanych naleśników jeszcze nie jadłam, patrząc na te stwierdzam, że to poważny błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akeż cudowne naleśniki! Jesień pod najsłodszą z możliwych postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To najlepsza wersja naleśników jaka istnieje!

    OdpowiedzUsuń