Obsługiwane przez usługę Blogger.

Meksykańska potrawka z kurczaka

By 10:39 , , ,

Dość szybka i nieskomplikowana do zrobienia potrawka z kurczaka, z dodatkiem papryki i pomidorów. Sos chipotle zaostrza danie i nadaje mu charakterystycznego, wędzonego posmaku. Niestety nie jest on łatwo dostępny w Polsce – ja zastąpiłam go sosem z puszki z papryczkami chipotle, ale tylko 1 łyżką, bo jest piekielnie ostry ;) Równie dobry efekt otrzymamy, dodając zamiast sosu nieco wędzonej papryki w proszku oraz chili lub pieprzu cayenne. 
Ja w roztargnieniu pokroiłam mięso w kostkę, zamiast „poszarpać” go po ugotowaniu, ale oczywiście nie miało to wpływu na smak potrawy ;) 
Do tej meksykańskiej potrawki podałam trójkolorową komosę ryżową wymieszaną z czerwonąfasolką – taki dodatek świetnie komponował się z daniem... ale tak naprawdę równie dobrze można podać po prostu ryż – i też będzie pysznie :) 


MEKSYKAŃSKA POTRAWKA Z KURCZAKA PODANA Z QUINOA I FASOLĄ
(przepis na 4 porcje) 
  • 600g filetów z piersi kurczaka, 
  • 2 duże, czerwone papryki, 
  • 1 cebula, 
  • 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć 800g świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki), 
  • 3 łyżki pasty chipotle (można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej papryki w proszku + ½ łyżeczki pieprzu cayenne), 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • sól i pieprz 
dodatkowo: 
  • 150g kaszy quinoa (komosy ryżowej), 
  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • sól, 
  • świeża kolendra 

Cebulę pokroić w piórka, a oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w kostkę. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę i cebulę i smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż zaczną mięknąć. Dodać pastę chipotle i smażyć kolejną minutę (jeśli zamiast pasty dodajemy paprykę w proszku, wystarczy zasmażać ją pół minuty, żeby nie zrobiła się gorzka). Dodać pomidory, ok. 300 ml wody, cukier oraz sól i pieprz do smaku Dodać mięso – powinno być całkowicie przykryte. Gotować na małym ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu przewracając kurczaka na drugą stronę. Następnie wyjąć mięso, przełożyć na deskę do krojenia i za pomocą dwóch widelców porwać na kawałki. Wrzucić mięso z powrotem do sosu i wymieszać. 
W tym samym czasie komosę ryżową dokładnie przepłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (w ilości podanej na opakowaniu). Fasolę osączyć na sitku z zalewy i dodać do garnka z ugotowaną quinoa. Podgrzewać chwilę, aż fasolka będzie ciepła. Na koniec dodać trochę posiekanej kolendry i wymieszać. Podawać jako dodatek do potrawki.


(na podstawie przepisu z BBC GoodFood)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Zrobiłam, bardzo smaczne :) zamiast komosy użyłam ryżu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna .... aczkolwiek pierwsza jej wersja była niezjadliwa ... bo tak mi się pięknie przechylił pojemnik z cayenne, ze wpadło prawie 2 łyżeczki .... i niestety nie udalo się wyłowić:) .... ale już druga wersja z prawidłową ilością cayenne była super:). Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń