Obsługiwane przez usługę Blogger.

Turlu - pieczone warzywa po turecku

By 17:45 , , , , ,

Turlu to rodzaj warzywnego gulaszu przygotowywanego z sezonowych warzyw. Jego turecka nazwa oznacza dosłownie „różności” i taki właśnie jest skład tej potrawy ;) W zależności od pory roku mogą się w nim znaleźć przeróżne warzywa... Jednak najlepszą porą na przygotowanie turlu jest późne lato i jesień, kiedy większość warzyw jest najsmaczniejsza i najtańsza :) 
Turlu można przygotowywać w garnku na kuchence albo w piekarniku – ja skorzystałam z tej drugiej opcji. Jest to obiad, który praktycznie robi się sam, a smakuje wyśmienicie :)
Pieczone warzywa podałam razem ze świeżo upieczonym, azerbejdżańskim chlebem tandir.



 
TURLU – PIECZONE WARZYWA PO TURECKU 
(4 porcje) 
  • 1 niewielka cukinia, 
  • 1 niewielki bakłażan, 
  • 2 papryki (dałam 1 czerwoną i 1 żółtą), 
  • 2 średnie ziemniaki, 
  • duża garść fasolki szparagowej, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • sól i pieprz, 
  • 2-3 łyżki oliwy (użyłam oliwy aromatyzowanej czosnkiem) 
  • olej lub oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego 

Ziemniaki i cebulę obrać, z fasolki obciąć końcówki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę (wielkości kęsa) i włożyć do miski. Dodać sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy i oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 1 godzinę (moje naczynie nie ma przykrywki, nakryłam je więc folią aluminiową).


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Wegetariański obiad V

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze