Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mücver - tureckie placki z cukinii

By 11:20 , , , , ,

Placki z cukinii są popularną potrawą zarówno w Grecji, w Turcji, jak i w kilku innych ościennych krajach. Kilka lat temu podawałam przepis na greckie placuszki z cukinii. Placki tureckie, zwane nie różnią się od nich jakoś szczególnie. Podstawową różnicą jest ser feta, którego dodatek spotkałam w większości przepisów. W niektórych recepturach pojawiała się też starta marchewka i taka właśnie wersja zainspirowała mnie do wczorajszego obiadu. 
Jako dodatek do placków z cukinii najczęściej podaje się sos tzatziki, ale tym razem zrobiłam nieco inny, ale również pyszny dip na bazie serka wiejskiego. 
Gorąco polecam Wam ten smakowity, letni obiad :)


tureckie placki z cukinii



MUCVER
(4 porcje)
  • 600g cukinii,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 150g sera typu feta,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 1 mały pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia
sos:
  • 300g serka wiejskiego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz

Marchew i cebulę obrać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Dodać jajka i mąkę, wymieszać. Dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku oraz pokruszony ser feta, wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać (przy czym z solą należy uważać, ponieważ ser feta jest dość słony).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złocistego koloru. Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Serek wiejski rozdrobnić widelcem w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę jogurtu naturalnego.
Usmażone placki podawać na gorąco, wraz z sosem w osobnej miseczce.


(inspiracja)

Turcja od kuchni Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. niedawno przygotowywałam bardzo podobne placki, też z fetą. Ale nie pomyślałam żeby je połączyć z tak orzeźwiającym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placki, zrobiłam i polecam!

    OdpowiedzUsuń