Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chlebek do odrywania z bazyliowym pesto

By 19:00 , , ,

Chlebek do odrywania pojawił się na moim blogu już dwa razy – na słodko z cynamonem i na słono ze Smakowitą Pajdą. Tym razem wersja również na słono – z bazyliowym pesto. Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że taki chlebek podczas pieczenia pachnie po prostu nieziemsko, a smakuje nie mniej wspaniale :) Oczywiście zamiast bazyliowego sprawdzą się również inne rodzaje pesto, np. pietruszkowe lub rosso z suszonych pomidorów. 
Chlebek jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podać na przykład jako dodatek do zupy kremu (jako genialna alternatywa dla grzanek) lub zabrać ze sobą na wiosenno-letni piknik :) 



Odrywany chlebek powstał w ramach wspólnego gotowania i pieczenia potraw z użyciem pesto - po inne "pestowe" przepisy zajrzyjcie do Zuzi, Martynosi, Mopsika i Panny Malwinny :) 



  

CHLEBEK DO ODRYWANIA Z PESTO 
  • 280g mąki 
  • 20g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 50 g stopionego masła 
  • 100 g bazyliowego pesto 

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 1 łyżkę mąki i mleko. Odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. 
Pozostałą mąkę przesiać, dodać zaczyn, jajko i masło. Dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i miski. Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. 
Po tym czasie ciasto przenieść na posypany mąką blat i rozpłaszczyć na prostokąt 30 x 40 cm. Na całej powierzchni posmarować pesto. Następnie ciasto pokroić na 4 pasy wzdłuż krótszego boku (powstaną 4 pasy o wym. 10 x 30 cm). Pasy nałożyć na siebie jeden na drugi i przekroić na 5 części. Tak powstałe „kanapki” kłaść pionowo w foremce o dł. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia – nie muszą leżeć idealnie równo. Chlebek zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
Piec w 170 stopniach C przez około 35-40 minut.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Ślinię się *.*

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy chlebek i nawet trudno mi sobie wyobrazić jego smak, ale nie wątpię, że być świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebka odrywanego jeszcze nie robiłam. Ten wygląda bardzo wiosennie i przekonująco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wygląda taki chlebek, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie czy takie chlebek podawać na imprezie trzeba na ciepło czy na zimno też będzie ok?Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Mirabelko,a w thermomixie ile czasu wyrabiać ciasto? 2 min interw. Wystarczy?

    OdpowiedzUsuń