Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dyniowe batoniki owsiane z czekoladą

By 10:20 , , ,

Moje pierwsze batoniki musli... i na pewno nie ostatnie ;) Sycące, słodkie i o wspaniałym dyniowo-korzennym aromacie. Kawałki czekolady doskonale uzupełniają smak. Batoniki są łatwe do zrobienia, o ile akurat w zanadrzu mamy mały zapasik puree z dyni :) 

 

DYNIOWE BATONIKI OWSIANE Z CZEKOLADĄ 
(10 sztuk)
3 i ¼ szklanki zwykłych płatków owsianych, 
¾ szklanki brązowego cukru,
¼ szklanki miodu, 
½ szklanki puree z dyni
1 jabłko, 
½ łyżeczki mielonego cynamonu, 
¼ łyżeczki mielonego imbiru, 
¼ łyżeczki mielonych goździków, 
¼ łyżeczki mielonego kardamonu, 
50g groszków czekoladowych albo grubo posiekanej gorzkiej czekolady 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na małym ogniu do miękkości (ja piekę w mikrofalówce przez 4 minuty, aż będzie całkiem miękkie). Następnie rozgnieść widelcem na puree. Rozgniecione na mus jabłko włożyć do miski. Dodać puree z dyni, cukier, miód i przyprawy. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane oraz groszki czekoladowe. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie płatki oblepiły się masą. Całość przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i mocno uklepać (najlepiej dłonią). 
Piec przez około 30-35 minut, aż powierzchnia zacznie się lekko rumienić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć z formy i przestudzić na kratce. 
Kroić ostrym nożem z ząbkami. 


(przepis wzięłam z tej strony)

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Takich produktów w sklepie nie znajdziemy - ja już jem oczami :) Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkradam przepis! Dam znać, jak zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki świetny kolor! Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolor mają rewelacyjny! a ja uwielbiam takie łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne połaczenie składników, od razu bym się skusiła na kilka takich batonów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak długo można je przechowywać :>? O ile udało Ci się sprawdzić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedliśmy w 3 dni ;) Ze względu na zawartość puree z dyni i jabłka raczej nie trzymałabym ich dłużej niż 5-6 dni, tak myślę...

      Usuń
    2. Hm, tego się właśnie obawiałam. Musiałabym po prostu zrobić mniej, żeby się za bardo nie objeść :). Dzięki za odpowiedź! :)

      Usuń