Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dorsz pieczony z pomidorkami + puree z ciecierzycy z oliwkami

By 10:15 , , , ,

Zdrowo. Kolorowo. Dużo białka, sporo witamin i błonnika. A przede wszystkim smacznie :) 
Czy to nie jest przepis na obiad idealny? 
I chociaż inspirowany jest dietą South Beach, warto, by tego typu potrawy znalazły się w jadłospisie każdej racjonalnie odżywiającej się osoby :) 



DORSZ ZAPIEKANY Z POMIDORKAMI + PUREE Z CIECIERZYCY Z OLIWKAMI 
(2 porcje) 
2 filety z dorsza, 
250g pomidorków koktajlowych, 
½ małej cebuli, 
świeża bazylia, 
1 puszka ciecierzycy, 
2-3 łyżki czarnych oliwek, 
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
koperek lub natka pietruszki, 
sól i pieprz, 
oliwa 

Rybę umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Każdy filet przekroić w poprzek na pół i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekaną cebulą. Obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii. Skropić oliwą. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. 
Ciecierzycę zmiksować blenderem, najlepiej niezbyt dokładnie – tak, by część pozostała w kawałkach. Dodać posiekaną czerwoną cebulę oraz koperek/natkę, 1 łyżkę oliwy i pokrojone oliwki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. 
Upieczoną rybę podawać z puree cieciorkowym. 

Dobrym dodatkiem do tej potrawy są także ugotowane na parze brokuły.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Fajny pomysł na purre z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Brzmi strasznie smakowicie, a ja ciecierzycę uwielbiam :)

      Usuń
  2. Wczoraj robiliśmy tą rybkę. Zamiast dorsza daliśmy flądrę.

    Jeśli chodzi o puree wyszło zbyt suche.... Nie wiem czy nie dodać więcej oliwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście konsystencję puree sami regulujemy wg uznania, bo ciecierzyca bywa bardziej miękka lub sucha. Można dodać nieco oliwy lub wody.

      Usuń