Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz z fasolki szparagowej z kiełbasą

By 10:20 , ,

Łatwa i w miarę szybka potrawka na bazie fasolki szparagowej i kiełbasy to świetna propozycja na niedrogi obiad w środku tygodnia. Warto przygotować ją właśnie teraz, kiedy fasolka i papryka są najtańsze. Idealnym dodatkiem do takiego „gulaszu” będą ziemniaki albo pieczywo :) 

 



GULASZ Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KIEŁBASĄ 
(4 porcje)
  • 500g żółtej fasolki szparagowej, 
  • 400g kiełbasy, 
  • 1 strąk czerwonej papryki, 
  • 1 strąk zielonej papryki, 
  • 1 strąk pomarańczowej papryki, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • sól i pieprz, 
  • szczypta suszonego majeranku i tymianku, 
  • natka pietruszki 

 
Fasolkę oczyścić, usunąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę, wrzucić fasolkę i gotować 5-7 minut. Odcedzić. 
Cebulę posiekać. Papryki oczyścić i pokroić w paski. 
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć na średnim ogniu kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodać fasolkę i pomidory z puszki, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić pod przykryciem około 10 minut. 
Kiełbasę pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na drugiej patelni, bez dodatku tłuszczu. Dodać do warzyw i dusić kolejne 10 minut. 
Śmietanę rozmieszać z mąką i dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze krótką chwilę, aż sos się zagęści. W razie potrzeby jeszcze raz doprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 


 
 
(przepis z książeczki „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Bardzo fajny gulasz i sposób na przemycenie warzyw miłośnikom kiełbasy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. OOO :) Juz wiem co jutro na obiad- mam nadmiar kielbasy i papryki :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania - łatwe, szybkie i sycące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie było w przepisie zapisane ile dodać cebulki - dodałam dwie małe :)

    a przepis super :) prosty, szybki i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, 1 duża lub 2 małe :) już poprawiam :) cieszę się, że smakowało!

      Usuń