Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś pieczony w cieście

By 17:20 , , ,

Lohipiirakka to dość popularna w Finlandii zapiekanka. Składa się z łososia i ryżowo-jajecznego nadzienia, otulonego kruchym lub francuskim ciastem. Czasami lohipirrakka przybiera także fromę tarty. 
Taki obiad bardzo nam smakował (szczególnie mnie ;), jednak nie podołaliśmy swoim ogromnym porcjom za jednym zamachem. Nic to jednak nie szkodziło, bo odgrzewana zapiekanka również smakowała dobrze. 
Z tej ilości składników wychodzą 2 olbrzymie, 3 średnie lub 4 małe porcje, w zależności od tego, jak podzielimy potrawę. 

 



ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE (LOHIPIIRAKKA) 
(2-4 porcje) 
  • 1 opakowanie (275g) ciasta francuskiego, 
  • 300g filetu z łososia, 
  • 100g ryżu, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%), 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • sól i pieprz 


2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać posiekane jajka, śmietanę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Z łososia usunąć skórę, mięso pokroić w cienkie plasterki. 
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie nałożyć masę ryżową, a na niej plastry łososia. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie skleić brzegi. Wierzch ciasta posmarować trzecim, roztrzepanym jajkiem. 
Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. 
 Podawać na ciepło, wraz z lekką sałatką. 


 
 
(przepis z blogu Grumków) 
 


 Skandynawskie lato 2014

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ja piekłam łososia ze szpinakiem w cieście też bardzo fajny przepis.

    Zapraszam:
    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia, w każdej postaci. A w takiej jeszcze go nie jadłam. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. łosoś pyszny i łatwy do zrobienia, jednak porcja z jednego ciasta francuskiego trocha dla nas mała była przy 3 osobach (mama tata i córcia)
    http://przygodywkuchni.blogspot.com/2014/07/osos-pieczony-w-ciescie-francuskim.html

    OdpowiedzUsuń