Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś miodowy

By 17:20 , , , ,

Smaczny i aromatyczny łosoś o słodkawej, deliaktnie chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Na pewno posmakuje wszystkim fanom tej ryby :) Przepis jest naprawdę bardzo łatwy i zdecydowanie warto go wypróbować :) 





ŁOSOŚ MIODOWY 
(2 porcje) 
2 dzwonka łososia (lub kawałki filetu), 
1 łyżka miodu, 
1 łyżka oliwy, 
1 łyżeczka soku z cytryny, 
1-2 ząbki czosnku, 
szczypta suszonego tymianku, 
sól i pieprz, 
ćwiartki cytryny do podania 

W miseczce wymieszać miód, oliwę i sok z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek oraz sól i pieprz. Powstała marynatą natrzeć łososia i włożyć do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie łososia upiec na grillu lub usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni grillowej. 
Podawać z ćwiartkami cytryny.


(na podstawie przepisu od magis

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Pysznie się prezentuje pan łosoś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pyszny losos znalazl sie dzisiaj na talezu, z ciepla salatka z mlodych ziemniakow i fasolki szparagowej z musztardowo-koperkowym dresingiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, jak długo się smaży takiego łososia na patelni grillowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ok. 5 minut z każdej strony, zależy to oczywiście od grubości dzwonka (lub filetu) i mocy palnika. Najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, tak by łosoś doszedł w środku zanim wierzch zbytnio się przyrumieni.

      Usuń