Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sos tatarski

By 10:30 , , ,

Sos tatarski to jeden z najbardziej lubianych sosów, przynajmniej w Polsce. Jest jednak popularny nie tylko w naszym kraju, ale i w wielu innych państwach. Bazę sosu stanowią zawsze marynowane warzywa , majonez i zioła. W niektórych przepisach spotyka się także dodatek jajka, kaparów czy musztardy. 
Bez względu na zestawienie składników, sos tatarski jest zawsze pyszny i doskonale pasuje do wędlin, mięs na zimno, jajek na twardo, kanapek, śledzi, a nawet frytek ;) 
Sos ten to dla wielu osób pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. 

 

SOS TATARSKI 
3 ogórki konserwowe, 
5-6 szt. marynowanych pieczarek lub innych grzybów, 
½ niewielkiej cebuli, 
1 jajko, 
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 solidne łyżki majonezu, 
3 solidne łyżki gęstego jogurtu, 
1 łyżeczka musztardy, 
sól i pieprz 

Jajko ugotować na twardo, ostudzić, wyjąć żółtko. 
Białko, ogórki, pieczarki i cebulę bardzo drobno posiekać – można użyć do tego blendera kielichowego, wówczas rozdrobnienie wszystkiego zajmie dosłownie parę sekund. 
Do posiekanych warzyw dodać majonez, jogurt, musztardę i żółtko przetarte przez sitko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Schłodzić w lodówce do najmniej 1 godzinę. 


Domowy Wyrób

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Dzien dobry,
    mam pytanie. Jak dlugo mozna przechowywac taki sos i ile wychodzi go z podanych proporcji?
    kret

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi ok. 300ml, ile to porcji - ciężko stwierdzić, bo jeden zje łyżkę, a drugi pięć ;) można przyjąć, że jest to ilość na 4 osoby.
      A jeśli chodzi o czas przechowywania, to 2 dni w lodówce na pewno wytrzyma. Dłużej nie próbowałam, bo jest za dobry ;)

      Usuń
  2. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Zycze milych Swiat.
    Kret

    OdpowiedzUsuń