środa, 9 kwietnia 2014

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Warstwowe sałatki wyglądają bardzo efektownie i ładnie prezentują się na stole. Ta, którą dziś proponuję, została zrobiona na bazie tuńczyka i jajek. Smaku i koloru nadają także kukurydza, papryka i marynowane pieczarki. Sałatka nie należy niestety do niskokalorycznych, ale... jest bardzo smaczna i sycąca ;) 

 

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 
4 jajka, 
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 
1 puszka kukurydzy, 
1 czerwona papryka, 
1 nieduży słoiczek marynowanych pieczarek, 
1 niewielka cebula, 
150-200g żółtego sera, 
majonez, 
szczypior z cebulki dymki, 
sól 

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek. Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić. 
Kukurydzę osączyć na sitku. Pieczarki i paprykę pokroić w małą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tuńczyka osączyć z zalewy. 
Na dnie miski układać warstwami: 
½ cebuli, 
białka jaj, 
½ tuńczyka, 
kilka łyżek majonezu, 
paprykę, 
kukurydzę, 
pieczarki, 
½ sera, 
pozostałego tuńczyka, 
pozostałą cebulę, 
kilka łyżek majonezu, 
pozostały ser, 
drobno starte żółtka, 
szczypior. 
Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce kilka godzin. 


4 komentarze:

  1. Świetna!na Wielkanoc widzę ją na moim stole-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną sałatkę warstwową, ale oprócz jajek i tuńczyka używam innych składników, np. gotowanej marchewki i ogórków kiszonych. Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś taką na chrzcinach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się ładnie prezentuje ;-)

    OdpowiedzUsuń