Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w zielonym sosie

By 10:15 , , , ,

Kurczak w aromatycznym, zielonym sosie to świetna propozycja na pyszny i lekki wiosenny obiad. Na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie, że ten iście „shrekowy” sos zrobiony jest ze szpinaku, ale tak naprawdę w jego skład wchodzą po prostu świeże zioła. Dzięki temu sos jest wyrazisty, a jego smak podkręca odrobina imbiru i chili oraz delikatna nuta kokosowa. Pyszne! 


KURCZAK W ZIELONYM SOSIE 
(2 porcje) 
2 filety z piersi kurczaka, 
200ml mleka kokosowego, 
1 pęczek natki pietruszki, 
½ pęczka kolendry, 
½ pęczka szczypiorku, 
1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 
1 ząbek czosnku, 
szczypta chili w proszku, 
1 łyżeczka mąki, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oleju 

Mleko kokosowe zmiksować blenderem razem z natką, kolendrą i szczypiorkiem. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się włókienek z łodyg. 
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podlać odrobiną wody i dusić 10 minut. Wyjąć mięso, a na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i chili w proszku. Krótko podsmażyć. Wlać mleko kokosowe z ziołami i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Mieszając, gotować do zgęstnienia. 
Kurczaka podawać polanego sosem, wraz z ryżem i brokułami.


(na podstawie przepisu annawk, z moimi małymi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wygląda idealnie - uwielbiam kurczaka z różnymi,dobrymi sosami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe wiosenne kolory :) Sos pięknie się prezentuje!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. idealna kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały aromatyczny sos!
    Pozdrawiam zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrawa wygląda niesamowicie. Ta intensywna zieleń w połączeniu z kurczakiem - bomba! Zdecydowanie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń