Obsługiwane przez usługę Blogger.

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

By 10:40 , , , ,

Smažený sýr (inaczej smažák) to klasyka kuchni czeskiej i słowackiej, która nawet w Polsce stała się tak popularna, że można zjeść ją w knajpach od gór aż po morze ;) Jest to jedna z niewielu czeskich potraw jarskich. Nie ma co, wegetarianie nie mają w Czechach łatwo ;) 
Smażony ser jest pyszny, sycący i ma jakieś trzy miliony kalorii, zwłaszcza, że podawany jest prawie zawsze w towarzystwie hranolek, czyli frytek, a często również z tatarskou omáčkou . W Czechach najpopularniejszy do smażenia jest ser edamski, a potrójna panierka – tzw. trojobal – chroni zawartość kotleta przed wycieknięciem. 

 

SMAŻONY SER Z SOSEM TATARSKIM 
(2 porcje) 
  • 2 grube plastry sera (najlepiej edamskiego), 
  • słodka lub ostra papryka w proszku, 
  • 1 łyżeczka mąki, 
  • jajko, 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • 2 średnie ogórki konserwowe, 
  • sól i pieprz
+ frytki do podania 

Ser oprószyć papryką, następnie obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na dość dużym ogniu usmażyć z obu stron serowe kotlety, aż będą złociste. 
Ogórki bardzo drobno posiekać i połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić sos solą i pieprzem. 
Usmażony ser podawać z frytkami i sosem. 


Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Uwielbiam, uwielbiam :) Muszę kiedyś zrobić go w domu, do tej pory jadałam tylko w Pradze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och,ja uwielbiam taki ser,znam taki smak z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniała mi się studencka stołówka w Cieszynie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam uwielbiam uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam ostatnio przy okazji pobytu w Pradze. Nie ma co ukrywać, miliard kalorii, ale raz na jakiś czas... ;-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Raz sobię w domu serwowałam,pyszny ale potem byly klopoty watrobowe

    OdpowiedzUsuń