Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z rukoli, granatu i sera pleśniowego

By 09:30 , , ,

Pyszna sałatka zaledwie z kilku składników, która zrobiła małą furorę na Sylwestrze – zrobiła ją jedna z zaproszonych dziewczyn :) Rukola, niebieski ser, migdały i granat doskonale pasują do siebie smakowo, jak i wyglądają bardzo ładnie w swoim towarzystwie. Zatęskniło mi się za tym smakiem i dlatego w sobotę odtworzyłam przepis. Wykonanie banalne, a efekt naprawdę dobry. Polecam :) 

 

SAŁATKA Z RUKOLI, GRANATU I SERA PLEŚNIOWEGO 
(4 porcje)
  • 1 paczka rukoli, 
  • 120g sera z niebieską pleśnią, 
  • garść migdałów pokrojonych w słupki, 
  • ziarenka z ½ dużego granatu 

sos: 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu, 
  • sól i pieprz 

Rukolę umyć i osuszyć. Ser pokroić w kostkę. Migdały zrumienić na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. 
Oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę tuż przed podaniem.

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. jakiego sera plesniowego uzywazs?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie serów z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyraziste smaki, ładne kolory!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rukole wiec wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie błyskawiczna sałatka, a jaka apetyczna i kolorowa! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale myślę ,że ser inny można wykorzystać ??uwielbiam granaty lubie i rukolę tylko pleśniowe sery ..brr..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj użyć sera feta, tylko nie tego mazistego (typu Favita) tylko takiego twardego, najlepiej już pokrojonego w kostki i pływającego w solance - taki ser nie zapaćka sałatki i myślę, że też będzie fajnie pasował :)

      Usuń
  7. Zrobiłam. Błyskawiczna, super wygląda, ale przede wszytkim przepyszna!! Bardzo dziekuję za przepis. :) Pozdrawiam serdecznie, anka

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam - bardzo smaczna nieoczekiwana i efektowna - ma jeden mankament, za szybko znika! dziękuję za super przepis i smak

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodałam pomarańcze, a zamiast migdałów - orzechy włoskie. Rewelacja w smaku i pięknie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń