Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki migdałowo-jaglane

By 10:19 , ,

Nie jestem niestety jakąś wielką fanką kaszy jaglanej, ale te placuszki smakowały mi ogromnie. Są po prostu przepyszne, a z prażonymi jabłkami to już w ogóle niebo w gębie ;) Na dodatek są meeega sycące. 
To świetna alternatywa dla zwykłych śniadaniowych pankejków (które w sumie i tak robię raz na ruski rok, bo rano jestem zbyt leniwa :P ). Te placki są niestety trochę bardziej czasochłonne, ale kaszę ugotowałam poprzedniego dnia, a rano tylko zmiksowałam i dodałam resztę składników. 
Pierwotnie chciałam, aby placki były bez mąki pszennej, na samej tylko migdałowej, ale okazało się, że nie było możliwości usmażyć choć jednej sztuki, wszystko się rozwalało. Bezglutenowcy mogą próbować z mąką ryżową. Może się uda... a próbować warto ;) 

 

PLACKI MIGDAŁOWO-JAGLANE
(2 porcje) 
  • 4 czubate łyżki kaszy jaglanej, 
  • 1 jajko, 
  • około 150ml mleka, 
  • 3 łyżki mąki migdałowej (bardzo drobno zmielonych migdałów), 
  • 2 łyżki mąki pszennej (pełnoziarnistej lub zwykłej), 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru, 
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • olej do smażenia 

sos jabłkowy: 
  • 2 małe jabłka,
  • ½ laski cynamonu lub szczypta mielonego, 
  • odrobina soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie), 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 


Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku. W rondlu zagotować 1 szklankę wody, na wrzątek wrzucić kaszę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, po czym zdjąć z ognia i zostawić, by kasza wchłonęła resztę wody. Wystudzić. 
Do kaszy dodać mleko i jajko, całość zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę migdałową i pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masa powinna być dość gęsta. 
Na patelnię wylać niewielką ilość oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym. Smażyć na niezbyt dużym ogniu placuszki. 

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do rondla, dodać cynamon, sok z cytryny i ok. ½ szklanki wody. Dusić pod przykryciem 10 minut, aż jabłka zmiękną. Dosłodzić miodem wg uznania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i stopniowo wlewać ją do jabłek, mieszając, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. 

Ciepłe placuszki podawać z sosem jabłkowym.


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Całe wieki nie robiłam placuszków z kaszy jaglanej, a są przecież takie pyszne! Dodatek migdałów to strzał w dziesiątkę. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne . Z kaszy jeszcze nie miałam okazji robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne placuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie to wygląda! Jadłabym c:

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja jaglanych jeszcze nigdy nie jadłam! A mam na nie ochotę, oj mam :-)) .. Zrobię sobie w wersji kokosowej! :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie, do placków zamiast cynamonu dodałam troszkę suszonych jabłek z pomarańczami (z LIDL). Zamiast sosem jabłkowym polałam je miodem (niedzielne lenistwo) - przepyszne. Mirabelko, uwielbiam Twojego bloga :) Minimum raz w tygodniu gotuję coś z niego i jeszcze ani razu się nie zwiodła. Dziękuję, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie miło czytać takie słowa :) dziękuję i cieszę się, że przepis się przydał :) fajne modyfikacje. Pozdrawiam!

      Usuń