Obsługiwane przez usługę Blogger.

Halibut w cytrusowej marynacie z kaparami

By 10:40 , , ,

Pierwszy raz spróbowałam halibuta. Jejku, nie miałam pojęcia, że ta ryba jest taka dobra! :) Halibut jest rybą dość tłustą, a tym samym bogatą w kwasy omega 3. Jego śnieżnobiałe mięso jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach i praktycznie w ogóle nie ma charakterystycznego dla niektórych gatunków „rybiego aromatu”. Niektórzy uważają, że mięso halibuta jest mdłe – faktycznie, jeśli nie dobierze się do niego wyrazistych dodatków, to może sprawiać takie wrażenie. Ja swojego pierwszego halibuta przygotowałam w lekko pikantnej, cytrusowej marynacie, z dodatkiem intensywnych w smaku kaparów. Pychota :) 

 

HALIBUT W CYTRUSOWEJ MARYNACIE Z KAPARAMI
(2 porcje) 
  • 2 steki z halibuta (ze skórą), 
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 
  • 1 łyżka soku z pomarańczy, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyżki kaparów, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżka masła, 
  • odrobina pieprzu cayenne, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz 

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć skórą z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne, skropić sokami z cytrusów i odstawić do lodówki na godzinę. 
Na patelni rozgrzać oliwę i na niezbyt dużym ogniu usmażyć steki po 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie złociste. Rybę przełożyć na talerz, a na patelnię dodać masło i kapary. Smażyć minutę. 
Halibuta podawać polanego kaparami i masłem, w towarzystwie lekkiej sałatki i kawałków pomarańczy.
Jako dodatek można także podać ryż - najlepiej mieszankę białego i dzikiego.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Nie miałam okazji jak dotąd spróbować halibuta, ale zachęciłaś mnie tak bardzo, że poszukam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się świetnie. Uwielbiam ryby z cytrusami. W planach miałam niedługo pstrąga z cytryną, ale może wykorzystam Twoją marynatę zamiast tego!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, uwielbiam ryby z cytrusową nutką :) ale smażenie ryb to nie jest moja mocna strona, niestety

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie,ze znalazłam ten przepis bo halibuta nie jadlam ...pomarancz nie dla nas ale reszta ok

    OdpowiedzUsuń