Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa dyniowo-pietruszkowa z klopsikami

By 11:10 ,

Zupa ta wydaje się być raczej jesienna, ale doszłam do wniosku, że pora zacząć robić “sprzątanie” zamrażarki przed letnim sezonem i spożytkować jakoś te moje zapasy dyni. 
W oryginale była to zupa dyniowo-pasternakowa, ale niestety pasternak jest w Polsce trudno dostępny. Podobno niektórzy sprzedawcy oszukują i sprzedają pasternak jako pietruszkę, ale we wszystkich warzywniakach w których byłam, jak na złość wszyscy byli uczciwi i sprzedawali ewidentnie pietruszkę ;))) 
W gruncie rzeczy nie sądzę, aby pasternak jakoś drastycznie zmieniał smak tej zupy. Pietruszka też jest OK. 
Sama zupa smakowała nam bardzo, zwłaszcza, że fanką pietruszki nigdy nie byłam. Ale w takiej zupie mogę ją jeść i jeść... :) 

 

ZUPA DYNIOWO-PIETRUSZKOWA Z KLOPSIKAMI 
(4 porcje)

  • 800g dyni (waga po oczyszczeniu), 
  • 2 średnie korzenie pietruszki, 
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 cebula, 
  • 1 litr bulionu warzywnego, 
  • 4 surowe białe kiełbaski, 
  • 2 łyżki pestek dyni, 
  • sól i pieprz, 
  • świeży tymianek 


Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę i rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pietruszki obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dynią. Całość posypać cukrem i posiekanymi 3 gałązkami tymianku, oprószyć solą i pieprzem i skropić 1 łyżką oliwy. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. 
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. 
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. 
1 łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Z kiełbasek wyciskać małe kulki i usmażyć je na rumiano. Wyjąć na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodając czosnek. 
W garnku zagotować bulion. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz upieczone warzywa (trochę warzyw odłożyć do dekoracji). Gotować ok. 10 minut, po czym zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Zupę rozlać na talerze. Do każdej porcji włożyć pulpeciki oraz odłożone wcześniej warzywa. Posypać pestkami dyni i listkami tymianku. 


(źródło: magazyn "To jest pyszne" 3/2010)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. No patrz, a tutaj z kolei o pietruszke trudno, ale pasternak mozna dostac w kazdym warzywniaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak mi się marzy zupa dyniowa. Jak tylko uda mi się gdzieś kupić to od razu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetnee!! <3 Hmm bez klopsów sobie zrobię :) Ale jak bd z chłopakiem - twój blog jest super! Tyle przepisów a ja kocham tworzyć. Zawsze coś zastępuję jak nie ma czegoś co jest potrzebne albo jak mi coś nie smakuje - nie wychodzi na złe jak na razie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi :) kuchnia to nie laboratorium, wszelka kreatywność jest wskazana :) ja bardzo często coś zmieniam i przerabiam przepisy po swojemu :)

      Usuń
  4. Mniami, wygląda wspaniale :)
    Też muszę się zabrać za dyniowe zapasy ;)

    OdpowiedzUsuń