Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wafle z masą orzechową

By 00:01 , , ,

Moja babcia niedawno zrobiła takie wafle. Tak mi smakowały, że wysępiłam od niej przepis i zrobiłam na wczorajszy podwieczorek :) 

wafle z masą orzechową

WAFLE Z MASĄ ORZECHOWĄ 

  •  1 paczka wafli, 
  • 1 kostka masła (200 g), 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • 2/3 szklanki mleka, 
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich 


Masło, cukier, cukier wanilinowy i mleko zagotować razem w rondelku. Dodać orzechy, wymieszać i gotować 10-15 minut, aż masa zgęstnieje, uważając, aby się nie przypaliła. Przestudzić. Lekko ciepłą masą smarować wafle, obciążyć np. deską do krojenia i zostawić na 2-3 godziny, aby się zespoiły. 


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Mniam,mniam:) Takie wafelki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe wafelki są bezkonkurencyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czasem cos prostego jest po prostu PYSZNE:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też mam babciny przepis na takie orzechowe wafle :D Uwielbiałam je w dzieciństwie i uwielbiam teraz:) Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ja je lubię!!! druga ulubiona wersja z czekoladową masą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm ale mam ochote na takie wafle domowe :) z masą czekoladową i konfiturą porzeczkową

    OdpowiedzUsuń
  7. Wafelki, jak ja dawno ich nie jadłam, pora to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie się prezentują, tylko chrupać :D

    OdpowiedzUsuń