Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spaghetti primavera

By 15:12 , ,

Sezon na młode warzywa w pełni. Są szparagi, szpinak, kalarepka... Czy takie delikatne, kremowe, wiosenne spaghetti nie wydaje się idealne na tę porę roku?
Przepis pochodzi z gazetki „Palce Lizać” (19/2011). W oryginale użyte zostały szparagi, kalarepka, brokuły i groszek cukrowy, ale można użyć dowolnych zielonych warzyw według gustu. Ja zamieniłam groszek cukrowy na świeży szpinak :) 
 
 

 
SPAGHETTI PRIMAVERA 
(na 4 porcje) 
  • 400g makaronu spaghetti, 
  • 1 duża wiązka świeżego szpinaku, 
  • ½ wiązki zielonych szparagów, 
  • 1 młoda kalarepka, 
  • 200g różyczek brokułów, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 350 ml śmietanki kremówki, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz, 
  • szczypta cukru, 
  • 4 łyżki startego parmezanu, 
+ do dekoracji świeża bazylia lub tymianek 


 
Szparagi obrać i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki. 
Kalarepkę obrać i pokroić w słupki. 
W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wrzucić brokuły, kalarepkę i szparagi. Gotować kilka minut, aby warzywa były jeszcze lekko chrupiące. Odcedzić. 
Szpinak oczyścić, usunąć łodyżki, a liście grubo pokroić i sparzyć wrzątkiem na sitku, odsączyć. 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażyć ok. 30 sekund, dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu, aż woda ze szpinaku odparuje. Dodać podgotowane warzywa. Zalać śmietanką i gotować, aż sos się zredukuje i nieco zagęści. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
W tym czasie ugotować makaron al dente. Odcedzić i wymieszać z warzywami. 
Każdą porcję posypać parmezanem i udekorować bazylią lub tymiankiem.





Czas na szpinak!

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Nie wiedziałam, że takie danie istnieje. Chyba trzeba zacząć gotować coś ze szparagów, ale teraz nie sezon na nie :(

    OdpowiedzUsuń