Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z jajek i kukurydzy

By 00:05 , , , , , ,

Byłam wczoraj na giełdzie ogrodniczej, zwykle zaglądam tam przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą, szukając rozmaitych elementów dekoracyjnych po niższych cenach. I kiedy w takie słoneczne poranki chodzę między stoiskami, między zabieganymi ludźmi, paradoksalnie – przypominają mi się wakacje. Moja ciocia od wielu lat prowadzi sklep ogrodniczy, a to właśnie u niej w dzieciństwie spędzałam większą część wakacji. Czasami o świcie zabierała mnie ze sobą na giełdę po towar. Zapach wilgotnej ziemi, nagrzanych foliowych doniczek, worków z korą i torfem, zapach pudełek z nasionami i drewnianych palisadek – to wszystko jest mi takie bliskie.

Tym razem wróciłam ze stertą kolorowych serwetek, zielonym siankiem i bukietem tulipanów.

***
Sałatka, którą robiłam niedawno to kolejna propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko – jest na tyle łatwa, szybka i bezpretensjonalna, że wpasuje się także w codzienne śniadanie :)


Photobucket

SAŁATKA Z JAJEK I KUKURYDZY

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 średni por,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru

Pora pokroić na półplasterki i przelać wrzątkiem na sitku. Dokładnie osączyć i przełożyć do miski. Dodać osączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki konserwowe.
Przygotować sos, mieszając majonez z jogurtem i doprawiając go solą, pieprzem i cukrem. Wlać do sałatki, dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

 

(źródło: książeczka „Potrawy na Wielkanoc” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi niewielkimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze