Obsługiwane przez usługę Blogger.

Omurice

By 19:00 , ,

Na zakończenie akcji ”Kuchnia Japońska” postanowiliśmy po raz kolejny upichcić wspólnie jakąś japońską potrawę. Panna Malwinna znalazła fajny przepis na omurice, czyli omlet faszerowany ryżem, kurczakiem i warzywami.
Gdy pierwszy raz obejrzałam filmik instruktażowy na youtube, myślałam że padnę ze śmiechu. Doprawdy, nie wiem co lepsze: ten pies, japoński-angielski akcent narratora czy Chopin w tle, ale całość jest uroczo absurdalna :)
A samo omurice? Bardzo smaczne, nietrudne do zrobienia, z łatwo dostępnych składników :) To dobra propozycja na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu z poprzedniego dnia :) Omurice jest bardzo sycące, dlatego wg mnie jest to lepsza propozycja raczej na obiad niż śniadanie.

Za wspólne gotowanie dziękuję Pluskotce, Maggie, Wierze, Michałowi, Pannie Malwinnie, Shinju oraz Emmie :)


omurice - japoński omlet


OMURICE
(na 2 porcje)

  • 4 jajka,
  • 2 filety z udek kurczaka (bez skóry i kości),
  • ¼ cebuli,
  • 4 małe pieczarki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g mrożonego groszku*,
  • 2 łyżeczki śmietanki kremówki,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 1 łyżka białego wina,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 listek laurowy,
  • 280 g ugotowanego ryżu,
  • olej,
  • sól i pieprz
+ dodatkowo do podania: sałata, natka pietruszki, ketchup

Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na plasterki. Mrożony groszek przelać gorącą wodą na sitku i odcedzić.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurczaka i smażyć, aż się ładnie zbrązowi. Dodać pieczarki i smażyć chwilę, aż zmiękną. Wlać wino i smażyć chwilę, aż odparuje. Następnie dodać pomidory z puszki, ketchup, liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić groszek i smażyć kilka minut, aż sos zgęstnieje. Wyjąć liść laurowy, dodać ryż i mieszając, smażyć, aż całość się połączy i zagrzeje.
2 jajka roztrzepać w miseczce z łyżeczką śmietanki. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć omlet. Na środku omletu nałożyć połowę farszu i zawinąć za pomocą pałeczek lub widelca. Ostrożnie zsunąć omlet na talerz.
Z pozostałych 2 jajek i śmietanki usmażyć drugi omlet, postępując analogicznie.
Omlet polać ketchupem i podawać z sałatą i natką pietruszki (u mnie zamiast natki – roszponka).

 

* Groszek można zastąpić innym warzywem wg preferencji, np. papryką.


omurice - japoński omlet

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Wszędzie tak pysznie wygląda to danie. Kusicie bardzo!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, bardzo sycace danie, ale naprawde pyszne. A filmik jest boski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Matko! Gotowanie z PSEM!!! I tak sie program nazywa! I jeszcze ta klasyczna muzyka w tle! :):):)))))))))) CUDO! Nie ma szans, ta pani to na pewno Nigella japonskiej kuchni! :):):)
    A przepisem mnie zaintrygowalas - zapamietam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale apetyczne zdjęcia :)
    dziękuję za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie pies Francis i jego pani doczekali się nawet osobnego wpisu! Świetne są te filmiki, idealne rozweselacze na paskudną pogodę i zły humor.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wygląda :)dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się , że omurice przypadło Ci do gustu. Wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne :) U mnie dość często zostaje trochę ryżu, więc to danie jest idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń