Obsługiwane przez usługę Blogger.

Flan czyli rozkosz totalna :)

By 00:10 ,

Drugą moją propozycją na Waniliowy Weekend jest flan. Ten delikatny, mleczno-jajeczny deser jest popularny w wielu krajach hiszpańskojęzycznych, a najbardziej w Meksyku.
Wbrew pozorom, jego wykonanie jest dość łatwe. A co ważniejsze, jest absolutnie przepyszny i stanowi zwieńczenie posiłku, które długo się pamięta... :)


flan waniliowy


FLAN WANILIOWY
(na 5 porcji)

  • pół szklanki cukru,
  • kilka łyżek wrzątku,
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 400 ml mleka 3,2%,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • ½ laski wanilii lub ¾ opakowania cukru z prawdziwą wanilią

Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się stopi i zacznie karmelizować. Dodać kilka łyżek wrzątku i potrząsając patelnią, podgrzewać, aż karmel się rozpuści.
Do żaroodpornych kokilek wlać warstwę karmelu tak, aby pokryć całe dno.
Mleko skondensowane i zwykłe zmieszać razem w garnku, dodać przecięty na pół kawałek laski wanilii (lub wsypać cukier z prawdziwą wanilią) i chwilę pogotować.
W misce wymieszać jajka i żółtka trzepaczką i nadal mieszając, stopniowo wlewać gorące mleko z wanilią. Następnie masę przelać do wypełnionych karmelem naczyń. Kokilki przełożyć do większej formy lub brytfanki, do której wlać tyle wody, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut. Masa powinna się ściąć, a w środku stać galaretowata. Aby poznać czy flan się ściął, w jeden z nich wbić czubek noża. Jeśli jest czysty, flany są gotowe.
Ostudzić je do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce od 2 do 6 godzin.
Flany wyłożyć z foremek na talerzyki, okrawając ich boki nożem. 

 

(na bazie przepisu Wojciecha)


flan waniliowy

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. nigdy nie jadłam! muszę spróbować:) wygląda bardzo zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Takie zwieńczenie obiadu czy uroczystej kolacji długo się pamięta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakos nie moge sie do flanow przekonac, chyba przez konsystencje, ale twoj prezentuje sie bardzo elegancko!

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne i baardzo eleganckie !!!:) podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och,jaki cudny ! Flan kojarzy mi się z naszymi wakacjami w Hiszpanii, przywołałaś piękne wspomnienia. Pozdrawiam cieplo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O popatrz, widuje przepisy na flany, ale nigdy jakos nie mialam odwagi ich wyprobowac, A Twoj wyglada slicznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mirabelka zrobiła mi ochotę na flan :) nigdy nie jadłam ale już wiem że to był błąd :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy go nie robiłam, a wygląda tak kusząco :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Elegancko wyszło :) Wersja de luxe, u mnie "na ludowo" bardziej :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, moj flan niestety smakuje troche jak jajecznica... co moze byc przyczyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli do przepisu została użyta prawdziwa wanilia, to nie powinno być posmaku jajecznicy...

      Usuń